Tips na aankoop

img_2875-1Inkoop van kip en pluimvee

Als u boodschappen doet, is het – vooral op een zomerse dag – verstandig kip als laatste te kopen en te vervoeren in een koeltas of koelbox. Een veel gemaakte fout is om na het aanschaffen van de kip het vlees in de auto te leggen en vervolgens de overige boodschappen te doen.

Kip bewaren

Kip bewaren doet u in de koelkast of diepvries. Leg verse kipproducten na thuiskomst altijd direct in de koelkast. U kunt de verse kip het beste nog 12-24 uur in de vacuümverpakking laten besterven in de koelkast alvorens u ze in gaat vriezen, dit zorgt ervoor dat het vlees nog malser wordt.(DIT BESTERVEN HEBBEN WIJ AL GEDAAN VOOR U, IS DUS NIET MEER NODIG) De ideale bewaartemperatuur ligt in de koelkast tussen de 0 en +4°C en in de diepvries -18°C of lager. Houd kip altijd gescheiden van overige vleessoorten en bewaar deze in de koelkast niet langer dan twee dagen na de aankoopdatum.

In de keuken

Houdt rauw vlees altijd gescheiden van al bereid vlees. Leg nooit gebraden vlees van kip op een bord of schaal waarop rauw vlees heeft gelegen. Hetzelfde geldt voor het bestek. Snij de producten op een goed te reinigen snijplank met een schoon, glad en scherp mes. Was altijd uw handen, zowel voor als na aanraking van het rauwe vlees. Met deze maatregelen voorkomt u kruisbesmetting.

Kip ontdooien

Laat bevroren kip altijd 24 uur in de koelkast ontdooien. Indien mogelijk de oorspronkelijke verpakking wegnemen, het vlees in een vergiet leggen en de bovenzijde afdekken. Gooi het lekvocht altijd weg. Gebruik dit dus nooit voor soep of saus! Dep het vlees voor de bereiding ‘droog’ met keukenpapier om spatten tijdens de bereiding te voorkomen.

Bereiding kip

Voor de bereiding van kip is het belangrijk dat u ervoor zorgt dat het gerecht altijd door en door gaar is. Een al bereid kipgerecht kan, als het goed is afgekoeld, in de koelkast nog twee dagen worden bewaard. Bij het marineren van kip is het belangrijk dat u een goed afsluitbare koelkastdoos gebruikt en deze onderin de koelkast plaatst.

Gaar serveren

Kip moet altijd gaar worden geserveerd. Wanneer in het vlees geprikt wordt en er komt helder vleessap uit, dan is het gaar. Is het vlees niet gaar dan is het vrijkomende vocht licht rosé gekleurd. Goed gaar vlees laat gemakkelijk los van het bot. Bij de bereiding moet wel getracht worden uitdroging zoveel als mogelijk te voorkomen.